Kompot

Yleistä kompoista

Yleiset säännöt:

Kompoteos kannustetaan julkaistavaksi avoimena lähdekoodina. Työn alla olevista teoksista sopii keskustella julkisesti vaikkapa ohjelmointivinkkien etsimiseksi.

Vain aiemmin julkaisemattomilla teoksilla voi osallistua. Aiemmin julkaisulla tarkoitetaan osallistumista muihin kilpailuihin, julkaisemista sovelluskaupassa tai tuotoksen jakelua muilla tavoin valmiina teoksena. Julkaisemiseksi ei kuitenkaan katsota julkista kehittämistä esimerkiksi GitHub-profiilissa.

Sääntömuutoksia tehdään tarvittaessa yllättäen ja mielivaltaisesti, joskaan ei perusteettomasti tahi asiasta informoimatta.

Teoksen tai esityksen osana hyödynnettävään materiaaliin on oltava lupa. Tämä tarkoittaa sitä, että materiaali on joko tekijän itse tekemää tai se on yhteensopiva Instanssin kilpailusopimuksen kanssa. Tämä sääntö koskee myös Summamutikan ja yllätyskompojen kilpailuteoksia!

Suosiota saavuttaneet hissipuheet palaavat! Kaikissa kompoissa tarjotaan kaikkien teosten kohdalla tekijöille mahdollisuus piipahtaa juuri ennen teoksen esittämistä lavalla esittäytymässä sekä esittelemässä ja kenties kehaisemassakin tuotostaan. Pakko ei ole, mikäli ei halua. Kannustamme kuitenkin keksimään markkinointihengessä tai vaikkapa kieli poskessa pari sanasta.

Osallistumistakarajat:

Teosten kompomaattiin rekisteröinnin takaraja tulee olemaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tässä vaiheessa on jo toimitettava julkaisukelpoinen teos. Teosta saa kuitenkin päivittää järjestelmään vielä tämän jälkeen, komposta riippuen lähes kompon alkuun saakka. Tarkat takarajat näkyvät tapahtuman aikana kompomaatissa. Erikoistapauksissa neuvotteluvaraa on.

Etäosallistuminen:

Etäosallistuminen on sallittua. Etäosallistuminen tarkoittaa osallistumista johonkin kompoon ilman että tekijä tai tekijää edustava taho on tapahtumassa paikan päällä. Mikäli haluat lähettää etäentryn, ota yhteyttä järjestäjiin.

Järjestäjät voivat hylätä teoksen, jos sen esittäminen osoittautuu ongelmalliseksi, eikä tekijään saada ajoissa yhteyttä ongelman ratkaisemiseksi. Hylkäytymisen riskiä voi pienentää laatimalla järjestäjille seikkaperäiset esittämisohjeet, erityisesti silloin, kun teos poikkeaa ympäristöltään tai vaatimuksiltaan tyypillisestä. Lisäksi etäosallistuessa menettää tietysti mahdollisuuden mainospuheen pitämiseen kompon yhteydessä.

Edustajan välityksellä tapahtuva kilpaan osallistuminen on suositeltavampi vaihtoehto ja se on mahdollista missä tahansa kompossa. Tällöin tapahtumassa paikan päällä oleva kävijä huolehtii teoksen lähettämisestä kompomaattiin, mahdollisen mainospuheen pitämisestä kompon yhteydessä sekä mahdollisen palkinnon vastaanottamisesta.

Karsinta

Mikäli kilpasarjassa on erityisen paljon osallistujia eikä kaikkia teoksia ole mahdollista esittää niille varatussa ajassa, suoritetaan karsinta. Karsinnan suorittaa jury, joka koostuu järjestäjistä tai heidän valitsemistaan henkilöistä. Juryllä ei ole velvollisuutta perustella karsintaan johtaneita syitä.

Mikäli teos karsitaan, sitä ei kuitenkaan hylätä. Mikäli teokseen liittyvä materiaali on saatavilla Kompomaatista, voi teoksen ladata ja sitä voi äänestää Kompomaatissa, kuten muitakin teoksia. Teos talletetaan lisäksi Instanssin arkistoon.

Aiempina vuosina karsintaa ei ole tarvinnut käyttää ja tämä sääntö on olemassa vain kaiken varalta.

Laitteisto

Suoritettavat teokset tulee olla lopetettavissa alustalle ominaisella tavalla. Tämä tarkoittaa joko Esc-painikkeen painamista tai mobiilialustalla Home-nappulaa.

Teokset esitetään valkokankaalla resoluutiolla 1080p. Vanhempia laitteita varten voimme hyväksyä myös muita resoluutioita. Näissä tapauksessa kannattaa olla etukäteen yhteydessä järjestäjiin.

Windows-kompokone:

  • Windows 7/8 64-bit
  • Muut tiedot myöhemmin

GNU/Linux-kompokone:

  • Tarkemmat tiedot myöhemmin

Kompot

Grafiikka

Teos on tietokoneella tuotettu kuva. Muilta osin tekniikka on vapaa. Suosittua on yhdistellä luovalla tavalla käsin tehtyjä piirroksia, vektorigrafiikkaa, 3D-mallinnusta, pikseligrafiikkaa ja kuvankäsittelyefektejä.

Lisätietoa:

  • Muokkaamattomat valokuvat eivät kelpaa, mutta niitä voi käyttää teoksen materiaalina.
  • Valmiin tuotoksen on oltava joko JPEG- tai PNG-muodossa.
  • Lopullisen version lisäksi on toimitettava vähintään kaksi tekovaiheen kuvaa (intermediate steps).
  • Kuvat esitellään 1920×1080-resoluutiolla. Mikäli kuvan koko tai resoluutio poikkeaa yllä olevista, skaalataan kuva asianmukaisesti kuvasuhde säilyttäen. Tämä tarkoittaa mustia reunoja kuvan laidalla, mikäli teoksen kuvasuhde ei ole 16:9.
  • Alkuperäismuotoiset kuvatiedostot ja muun teokseen liittyvän materiaalin saa sisällyttää haluttaessa “lähdekoodipakettiin”.

Musiikki

Loihdi sävelmiä, mielenkiintoisia soundeja tai rankkoja äänimattoja - kunhan loihdit ääntä joka on jonkin tulkinnan mukaan musikaalista. Maailma lienee täynnä hyviä esimerkkejä hyvistä biiseistä. Tekniikka vapaa, esimerkiksi renderöity äänitiedosto, äänite, tracker-muotoinen kappale tai ajettava ohjelma newskool- tai oldskool-raudalla käy.

Lisätietoa:

  • Kappaletta soitetaan kompossa enintään neljä minuuttia. Aikaraja on suhteellisen ruhtinaallinen, mutta kappaletta ei kannata väkisin viruttaa kattamaan koko suotua aikaikkunaa.
  • Kaikista kappaleista on oltava renderöity versio. Sallitut formaatit ovat Ogg Vorbis, Ogg Opus ja MP3. Audiofiilit voivat tutustua kuuntelutesteihin ja tehdä sen perusteella valintansa.
  • Musiikkitiedostojen näytteenottotaajuus ja -tarkkuus on tekijän vapaasti valittavissa. Esitykset resamplataan järjestäjien toimesta seuraavilla asetuksilla: 48 kHz, 24 bittiä.
  • Suosittelemme sisällyttämään teoksen alkuperäisversion lähdekoodipakettiin. Alkuperäisversiolla tarkoitetaan esimerkiksi trackertiedostoa, musiikkia generoivaa ajettavaa ohjelmaa tai moniraitataltiointia. Myös ilman alkuperäisversiota osallistuminen on sallittua.
  • Mikäli teoksesi iskee kovemmin tajuntaan live-esiintymisenä, suosittelemme sen sijoittamista Summamutikka-sarjaan.

Summamutikka

Summamutikan tavoitteena on mahdollisimman suuri hämmennys, häkellys ja vaikutus. Tyyli ja keinot ovat vapaat tarjottujen puitteiden rajoissa. Teoksen voi esittää valkokankaan sijaan myös kekseliäämmin keinoin. Aikaisempina kertoina on nähty mm. ohjelmoitavaa salivalaistusta hyödyntävä kuunnelma, informatiivinen PowerPoint-esitys, livekeikka, hassunhauskoja videoita sekä kaikenkarvaisten harrasteprojektien esittelyjä. Tule, hämmennä ja hämmästytä!

Lisätiedot:

  • Ilmoittautuessasi kompoon ilmoita kuvauksessa teoksen luonne ja esitystapa. Erityistarpeista kannattaa sopia etukäteen. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan tekniikan ja puitteet.
  • Käytettävissä valkokangas, äänentoisto, mikrofoneja, salivalot sekä mahdollinen muu tapahtuman tehostevarustus. Esitys suositellaan pidettäväksi salin etuosassa.
  • Teoksen tulee noudattaa Suomen lakia ja kansainvälisiä sopimuksia.
  • Teos ei saa aiheuttaa vaaraa katsojille tai tapahtumapaikalle. Esimerkiksi kissat ovat OK, mutta pyrotekniikka ei.

Modauskompo

Kilpailutuotoksen on oltava jonkinlainen modaus. Modaukseksi voidaan laskea esimerkiksi pelien tai ohjelmien modaukset, sekä olemassaolevien esineiden muokkaukset, jotka tekevät esineistä joko käytettävämpiä tai esteettisempiä.

Esimerkiksi:

  • Pelien ja ohjelmien modipaketit
  • Tietokoneiden kotelomodit
  • Oheislaitteiden modaukset (hiiret, näppäimistöt)
  • Vaatteiden muokkaukset

Pikkiriikkinen demo

Pikkiriikkinen demo edustaa raa’an ohjelmointitaidon terävintä kärkeä. Teos on äärimmäisen pieni audiovisuaalinen tietokoneohjelma. Ainoa, joskin hyvin määrittävä ero Instanssi-demoon verrattuna on teoksen 4096 tavun kokorajoite. Perinteisten suoritettavien binäärien lisäksi kelvollisia ovat tulkattavat ja käännettävät ohjelmat, siispä esimerkiksi selaimessa toimivan JavaScriptin käyttö on sallittua. Käytetty teknologia mainitaan esityksen yhteydessä.

Aiempina vuosina yksi varma tapa erottautua tässä kompossa on hyödyntää salivalaistusta. Tehtävä on haastava, mutta mahdollinen!

Lisätiedot:

  • Teoksen tulee koostua yhdestä suoritettavasta tiedostosta.
  • Binäärimuotoinen teos voi linkittää käytettävän järjestelmän yleisiin kirjastoihin (Linux-koneella esim. glibc, OpenGL ja SDL). Lisäkirjastojen asennusta voi pyytää.
  • Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi salivalaistusta voi hyödyntää osana teosta.
  • Ajettava ohjelma on kooltaan enintään 4096 tavua.
  • Teoksen on toimittava ilman käyttäjän interaktiota.

Instanssi-demo

Instanssi-demo on tapahtuman kliimaksi, jolloin taiteelliset reaaliaikaiset päräytykset alistavat raudan tahtoon. Tavoitteena on audiovisuaalinen elämys. Teos on  tietokoneohjelma. Käytettävän tekniikan saa valita vapaasti. Esimerkkeinä mahdollisista alustoista mainittakoon OpenGL, SDL, DirectX, XNA, Qt, HTML5 ja ncurses. Kompokoneelle voidaan tarvittaessa asentaa oletusasetuksin yleisimpiä (paketinhallinnasta löytyviä) kirjastoja. Eriskummallisissa tapauksissa valmistaudu käyttämään esitykseen omaa laitteistoasi. Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi ohjelmoitavaa salivalaistusta kannustetaan käyttämään osana demoa.

Lisätietoa:

  • Teos toimitetaan kompomaattiin pakattuna. Tiedoston koon on oltava enintään 100 megatavua (108 tavua). Pakkausformaatteina sallitaan Windows-alustalla ZIP ja 7-zip sekä Linux-alustalla näiden lisäksi .tar.gz ja .tar.
  • Suositeltava resoluutio on 1080p (Full HD).
  • Mikäli teos ei toimi kompokoneilla, tulee sen kuva- ja äänisignaali olla siirrettävissä valkokankaalle HDMI-liitännän kautta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, ilmoitathan järjestäjille tarpeistasi hyvissä ajoin ennen tapahtumaa tai varustaudu auttamaan järjestäjiä teoksen esittämisessä.
  • Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi salivalaistusta voi käyttää osana demoa.
  • Demon on oltava enimmäkseen ohjelmoitu. Puhtaat animaatiot sopivat summamutikkaan.
  • Demon on toimittava ilman käyttäjän interaktiota.

Mod Molla la Donna

Huomaa, että kompoentryjen tekoon on annettu lisäaikaa!

Sekä burleski että valokuvaus löytää ihmisistä uusia puolia. Mitä tapahtuu, jos tämä viedään askeleen pidemmälle? Näytä, mitä voi syntyä, kun taitava kuvankäsittelijä muokkaa pin-up-mallista otettua kuvaa! Miltä Molla la Donna näyttäisi esimerkiksi 50-luvun pulp sci-fistä karanneena?

Alkuperäiset kuvat, joista kompotuotos muokataan, löytyvät osoitteesta https://drive.google.com/folderview?id=0B9OAC1RxGOlOQ2g2NklTMjN0Rk0&usp=sharing

Muokkaa valokuvista mahdollisimman hieno kuva valitsemillasi kuvankäsittelytyökaluilla. Voit aloittaa PNG- tai NEF-kuvista.

Voittajakuva julkaistaan Molla la Donnan Facebook-sivulla.

Kuvilla on valokuvaajan (Richard Domander) puolesta CC-BY 3.0 -lisenssi.

Mallin (Molla la Donna) puolesta kuvia saa käyttää ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Kaupallisesta käytöstä ja luovuttamisesta 3. osapuolelle on aina sovittava erikseen.

Kuvaaja: Richard Domander richard.domander@gmail.com

Malli: Molla la Donna molla@molladonna.com http://molladonna.com/

Tekoälykompo

Instanssi 2015 AI-kompo on tämä vuonna google AI challengelta lainattu ANTS.

Osallistuaksesi toimi näin:

  1. Lataa aloitus paketti sivustolta. Aloituspaketti.
  2. Koodaa maailmoja tuhoava tekoäly valitsemallasi kielellä
  3. Palauta ajettava ja toimiva versio paketistasi kompomaattiin, sekä lähdekoodi.

Lisätietoa API:sta ja ANTS:in käyttämästä logiikasta voi lukea pelin virallisilta sivuilta.

Jos käytät jotain erikoisempaa kieltä tai epäilet että ympäristösi ei ole yhteensopiva Instanssin virallisen koneen kanssa, ota yhteyttä hanshoi:hin ircissä tai livenä.