Yleisesti kompoista
- Kompoteosten ohjelmakoodia kannustetaan julkaistavaksi avoimena lähdekoodina. Työn alla olevista teoksista sopii keskustella julkisesti vaikkapa ohjelmointivinkkien etsimiseksi.
- Kaikkien teosten tulee koostua pääosin ennen julkaisemattomasta materiaalista.
- Sääntömuutoksia tehdään tarvittaessa yllättäen ja mielivaltaisesti, joskaan ei perusteettomasti tahi asiasta informoimatta.
- Kaikkeen missä tahansa teoksessa käytettyyn materiaaliin tulee osallistujalla olla tekijänoikeudet tai lupa tekijänoikeuksien haltijoilta.
- Suosiota saavuttaneet hissipuheet palaavat! Kaikissa kompoissa tarjotaan kaikkien teosten kohdalla tekijöille mahdollisuus piipahtaa juuri ennen teoksen esittämistä lavalla esittäytymässä sekä esittelemässä ja kenties kehaisemassakin tuotostaan. Pakko ei ole, mikäli ei halua. Kannustamme kuitenkin keksimään markkinointihengessä tai vaikkapa kieli poskessa pari sanasta.
- Teosten kompomaattiin rekisteröinnin takaraja tulee olemaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tässä vaiheessa on jo toimitettava julkaisukelpoinen teos. Teosta saa kuitenkin päivittää järjestelmään vielä tämän jälkeen, komposta riippuen lähes kompon alkuun saakka. Tarkat takarajat näkyvät tapahtuman aikana kompomaatissa. Erikoistapauksissa neuvotteluvaraa on.
- Etäosallistuminen on sallittua tietyin rajauksin. Etäosallistuminen tarkoittaa osallistumista johonkin kompoon ilman että tekijä tai tekijää edustava taho on tapahtumassa paikan päällä. Mikäli haluat lähettää etäentryn, ota yhteyttä järjestäjiin.
- Järjestäjät voivat hylätä mahdollisuuden etäosallistumiseen, mikäli kilpasarjassa on riittävästi osallistujia tai jos teoksen esittäminen osoittautuu muutoin ongelmalliseksi. Järjestäjillä ei ole velvollisuutta perustella karsintaan johtaneita syitä. Riskiä karsiutumiseen voi pienentää laatimalla järjestäjille seikkaperäiset esittämisohjeet, erityisesti silloin, kun teos poikkeaa ympäristöltään tai vaatimuksiltaan tyypillisestä. Etäentryn yhteydessä menettää tietysti mahdollisuuden mainospuheen pitämiseen kompon yhteydessä.
- Edustajan välityksellä tapahtuva kilpaan osallistuminen on suositeltavampi vaihtoehto ja se on mahdollista missä tahansa kompossa. Tällöin tapahtumassa paikan päällä oleva kävijä huolehtii teoksen lähettämisestä kompomaattiin, mahdollisen mainospuheen pitämisestä kompon yhteydessä sekä mahdollisen palkinnon vastaanottamisesta.
- Kannustamme käyttämään salivalaistusta osana teosta, niissä tapauksissa kun se on mahdollista. Valojen hyödynnykseen speksejä ja apuja löytyy oheisesta blogientrystä: http://blog.instanssi.org/2012/01/effect-server-ohjelmoitavat-valot-20.html . Tarkempia tietoja sekä kattavaa tukea tarjoamme tapahtuman aikana. Tällöin ehtii paikan päällä vielä mainiosti esimerkiksi toteuttaa muutoin valmiihkoon demoon valo-ohjauksen. Tiedusteluihin asian tiimoilta vastaamme toki koska tahansa ennen tapahtumaakin.
- Kompoihin osallistuminen tarkoittaa teoksen luovuttamista hyvässä demoskene-hengessä julkiseen käyttöön sisältäen teosten ja videotallenteiden levittämisen Instanssin sivustolla. Käytettävän materiaalin täytyy olla moiseen sopivaa mm. sisältönsä ja tekijänoikeusseikkojen puolesta.
- Käyttöjärjestelmä: Windows 7 64bit
- Prosessori: Intel i7 2600
- Emolevy: Asus P67
- Keskusmuisti: 8GB DDR3
- Näytönohjain: Geforce GTX580 1536M
- Massamuisti: Intel SSD 510 128GB
- Käyttöjärjestelmä: Ubuntu Linux 11.10 64bit
- Prosessori: Core 2 Quad Q9300 (2.5Ghz)
- Emolevy: Asus P5K
- Keskusmuisti: 8Gb DDR3
- Näytönohjain: Geforce GTX570 1280M
- Massamuisti: Löytyy!
- 640x480
- 720x480
- 1280x720
- 1920x1080
Kompot
Instanssidemo
Instanssidemo on tapahtuman kliimaksi, jolloin taiteelliset reaaliaikaiset päräytykset alistavat raudan tahtoonsa tavoitteena audiovisuaalinen elämys. Teos on audiovisuaalinen tietokoneohjelma. Käytettävän tekniikan saa valita vapaasti. Esimerkiksi OpenGL, SDL, DirectX, XNA, Qt, HTML5 ja ncurses ovat kelvollisia ympäristöjä. Kompokoneelle voidaan tarvittaessa asentaa oletusasetuksin yleisimpiä (paketinhallinnasta löytyviä) kirjastoja. Eriskummallisissa tapauksissa valmistaudu käyttämään esitykseen omaa laitteistoasi. Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi ohjelmoitavaa salivalaistusta kannustetaan käyttämään osana demoa.
- Puretun paketin on mahduttava alle 128 megatavun tilaan.
- Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi salivalaistusta kannustetaan käyttämään osana demoa.
- Demon on oltava enimmäkseen ohjelmoitu. Puhtaat animaatiot sopivat summamutikkaan.
Pikkiriikkinen demo
Pikkiriikkinen demo edustaa raa’an ohjelmointitaidon terävintä kärkeä. Teos on äärimmäisen pieni audiovisuaalinen tietokoneohjelma. Ainoa, joskin hyvin määrittävä ero instanssidemokompoon verrattuna on teoksen 4096 tavun kokorajoite. Perinteisten suoritettavien binäärien lisäksi kompoon kelvollisia ovat tulkattavat ja käännettävät ohjelmat, siispä esimerkiksi selaimessa toimivan Javascriptin käyttö on sallittua. Käytetty teknologia mainitaan esityksen yhteydessä.
- Binäärimuotoinen teos voi linkittää käytettävän järjestelmän yleisiin kirjastoihin (Linux-koneella esim. C, OpenGL, SDL). Lisäkirjastojen asennusta voi pyytää.
- Valkokankaan ja äänentoiston lisäksi salivalaistusta voi tavumäärän salliessa käyttää osana demoa.
- Ajettava ohjelma on kooltaan enintään 4096 tavua.
Musiikki
Loihdi sävelmiä, mielenkiintoisia soundeja tai rankkoja äänimattoja - kunhan loihdit ääntä joka on jonkin tulkinnan mukaan musikaalista. Maailma lienee täynnä hyviä esimerkkejä hyvistä biiseistä. Tekniikka vapaa, esimerkiksi renderoitu äänitiedosto, äänite, tracker-muotoinen kappale tai ajettava ohjelma newskool- tai oldskool-raudalla käy.
- Kappaletta soitetaan kompossa enintään neljä minuuttia. Aikaraja on suhteellisen ruhtinaallinen, mutta kappaletta ei kannata väkisin viruttaa kattamaan koko suotua aikaikkunaa.
- Äänentoistojärjestelmä tulee olemaan kohtalaisen jytäkkä, myös subbaritehoa löytyy mukavasti. Kaikki teokset soitetaan samaa, ennen kompoa konsensushakuisesti yhdessä yleisön kanssa säädettävää, miksausta käyttäen. Äänenvoimakkuutta voidaan varioida teoskohtaisesti, joten äänentasoja ei ole välttämättä pakko rutistaa puuroutuvan kovaksi. Toki jonkinasteinen tasojen kompressointi on nykyajalle tyypillistä ja ihan suositeltavaa.
- Renderoidulle äänelle soveltuvia tiedostomuotoja ovat .mp3, .ogg ja .flac.
- Tracker-biiseille suotavimmat formaatit ovat .mod, .s3m, .xm ja .it. Toistoon käytettävä ohjelma on MODPlug Playerin uusin versio. Pyrimme toteuttamaan mahdolliset erityistoivomukset kappaleiden toistoon käytettävän ohjelman käytöstä. Myös esimerkiksi .xrns-tiedostolla (Renoise) osallistuminen on mahdollista. Tracker-muodossa lähetetyt kappaleet eivät saa sisältää ulkopuolisia riippuvuuksia, kuten VSTi-plugineja.
- Oldskool-teosten yhteydessä varaudu tuomaan oma laitteisto mukana. Mahdollisuuksien mukaan voimme toistaa oldskool-teokset emulaattoreita käyttäen.
- Myös softasyntikkaentry on mahdollinen. Tukeudu alustaspekseissä tällöin kompokonespekseihin.
- Olipa alusta mikä hyvänsä, kappaleelle ei ole asetettu kokorajoitusta.
Grafiikka
Teos on tietokoneella tuotettu kuva. Tekniikaksi käy esimerkiksi pikseleiden asettaminen paikoilleen käsin tai 3D-mallin renderöinti. Tai kaikkien mahdollisten tekniikoiden sekakäyttö.
- Pelkät valokuvat eivät siltänään kelpaa, mutta niitä voi käyttää teoksen materiaalina.
- Valmiin tuotoksen on oltava .png-muodossa.
Vikkelä grafiikka
Teos on tietokoneellisesti tuotettu kuva kuten grafiikkakompossa. Se tehdään kuitenkin tapahtuman aikana aiheesta, joka annetaan kilpailuajan alkaessa. Annettavan kilpailuajan pituus pidetään tässä vaiheessa arvoituksena.
Robocode
Potkaise robottiin sullottu koodisi areenalle näyttämään kenen algoritmit hallitsevat lähitienoita. Kompossa ohjelmoidaan tankki käyttäen Robocode-alustaa. Lisätietoa Robocodesta: http://robocode.sourceforge.net/. Ottelukohtainen robottimäärä määräytyy osanottajien määrästä, kuitenkin siten että kentällä on kerrallaan enimmillään 6 tankkia. Kompo toteutetaan turnausmuodossa. Ottelujen kokoonpanot arvotaan. Yksittäisessä ottelussa on kerrallaan korkeintaan kuusi tankkia.
- Ei ennen julkaistuja tankkeja.
- Välieriä muodostetaan puolitusalgoritmilla kunnes ruudulla on kerrallaan korkeintaan kuusi tankkia.
- Ottelut tullaan selostamaan.
- Osallistujia kehotetaan toimittamaan robottinsa yhteydessä myös sen lähdekoodi, jota tullaan käyttämään lähteenä otteluselostusten faktatietoudelle.
Summamutikka
Summamutikka tulee todennäköisesti olemaan taas se kilpailu, joka aiheuttaa yllättävän paljon kuhinaa. Summamutikkaan todella kuka tahansa pystyy osallistumaan varsin spontaanistikin. Tavoitteena on mahdollisimman suuri hämmennys, häkellys ja vaikutus. Tyyli ja keinot ovat vapaat tarjottujen puitteiden rajoissa. Teoksen voi esittää valkokankaan sijaan myös kekseliäämmin keinoin. Aikaisempina kertoina on nähty mm. ohjelmoitavaa salivalaistusta hyödyntävä kuunnelma, informatiivinen PowerPoint-esitys, livekeikka, hassunhauskoja videoita sekä kaikenkarvaisten harrasteprojektien esittelyjä. Tule, hämmennä ja hämmästytä!
- Ilmoittautuessasi kompoon (tapahtuman aikana) ilmoita kuvauksessa teoksen luonne ja esitystapa. Erityistarpeista kannattaa sopia etukäteen. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan tekniikan ja puitteet.
- Esitysympäristö on valkokangas ja/tai salin etuosa. Käytettävissä valkokangas, äänentoisto, mikrofoneja, salivalot, savukoneistoa sekä mahdollinen muu tapahtuman tehostevarustus.
- Ei pyrotekniikkaa, vaarallisia aineita eikä vaarallisia esineitä.
Skreippaus
Skreippauskompon tavoitteena on teknisesti ja/tai sisällöllisesti mielenkiintoinen tiedonvapautus. Vapauta tietoa kotona tai paikan päällä tekemällä screen scraper -työkalu, joka esittää mielenkiintoista julkista tietoa koneen luettavaksi tarkoitetussa muodossa. Liitä kilpailutyöhön lähdekoodi ja lyhyt kuvaus.
Kysymyksiä, huolia?
Mikäli kaipaat mihin tahansa kompoihin liittyvään seikkaan täsmennyksiä, apua tai haluat esittää toivomuksia, älä epäröi ottaa yhteyttä jo hyvissä ajoin!